Az autó Írország legtöbb területén nem luxuscikk, vagy hobbi, hanem muszáj. A tömegközlekedés viszonylagos rendszertelensége, fejletlensége és pontatlansága miatt sokan kényszerülnek autóba olyanok is, akik amúgy önszántukból nem szívesen vezetnek. Ennek elég egyszerű a magyarázata, a vidéket ők teljesen belakják, farm farmot követ és a "B-utak" kusza hálója végeláthatatlan. Nyilvánvalóan nem éri meg egy busztársaságnak  2%-os kihasználtságú járatokat üzemeltetnie.

Te is hamarosan abban a szituációban találod magad, hogy négy kerékre KELL pattannod, ha dolgozni mennél, vagy csak megjárni a vidéket.

Az autóvásárlás Paddy-éknál sem egyszerű eset, mivel iszonyat mennyiségű elhanyagolt és eladó autó van az országban, erős átfedésben. Ökölszabályként elmondható, hogy egy 10 éves autó reális ára 800 és 1500 euró közt van,

Szerző: KuKori  2010.11.24. 20:55 13 komment

A PPS Number.

Írországba érkezvén ez legyen a legfontosabb elintéznivaló, mert kijelenthetjük, hogy enélkül gyakorlatilag úgy kezelik az embert, mint ha meg sem érkezett volna, vagy csupán túrista lenne.

Ez elengedhetetlenül szükséges a munkavállaláshoz, bankszámla nyitásához, adózáshoz, az ír jogosítványhoz (ha kéne), alapvető szociális ellátásokhoz, meg még számtalan dologhoz, amiről talán nem is sejtjük előre. Beszerzése úgy történik, hogy fel kell keresni a helyileg illetékes Social Welfare Office-t és ott tépni egy sorszámot a megfelelő ablakhoz, azaz a PPS number (Personal Public Service Number) igénylés ügyintézőhöz.Feltéve, ha megvannak a szükséges feltételek! Lásd alább.

Mi kell az igényléshez?

Szerző: KuKori  2010.03.25. 00:54 15 komment

A Zinternet.

Magyarként állandóan azt kellett hallanom,hogy a fejlett Nyugat így, meg bezzeg ott úgy. Nos, Írország elég sokszor rácáfol erre a sztereotípiára, kezdjük is rögtön a net hozzáféréssel.

Az egy dolog, hogy "vidéken" élek, de csupán 10 kilométerre Írország második legnagyobb városától, mondhatjuk nyugodtan, hogy ez az egyik előváros. Jó magyarként hozzászoktam a gyors és olcsó nethez, amit két napon belül telepíteni is szoktak, ha nem valami alföldi tanyán élsz.

 Na, ezt itt szépen el kell felejteni. Vidéken az egyetlen szolgáltató az Eircom (mint nálunk mondjuk a T-online, akkora jelentőségű cég) és ennek a monopóliumnak nagyon is tudatában vannak. Javítanék is, lehet még a "Three" mobilnet szolgáltató és a Vodafone mobilnet szolgáltató közül választani, ők adnak egy USB-be nyomható kis vacakot és vagy van térerőd, vagy nincs. Elvileg maximum 3 Mbit-es sebességet tud(ná)nak, de nekünk még nem sikerült 1.5 Mbit fölé mennünk soha, ellenben magyar lapokat a jó kis régi betárcsázós, 56K-s időket megszégyenítő sebességgel tölti be, ha betölti egyáltalán! Ez volt az oka, hogy eddig képtelen voltam új bejegyzést produkálni. A letöltést, mint jelenséget szintén kiejhetjük a megoldható dolgok listájáról egyrészt a röhejes 10 Gb/hó limit miatt, másrészt ugye a fentebb vázolt sebességgel évtizedekbe telik még egy Youtube videó betöltése is. Mindezt arany árban és ha túlléped a keretet, valami brutális összegekért mérik az adatmennyiséget onnantól.

Szerző: KuKori  2010.03.23. 14:26 9 komment

Hát örömmel közlöm, sikerült végre eljutni oda, hogy van internetkapcsolatom, amely még magyarországi oldalakat is képes megnyitni. Nem mondom meg, mennyibe kerül, de botrány. Internetes középkor, az van itt.

Szóval a lényeg: holnaptól jönnek végre a bejegyzések, megérkezett a gép és háló is van. Most már csak firkantani kéne valamit ;)

Szerző: KuKori  2010.03.19. 02:23 2 komment

Ma a lakhatásra szeretnék rávilágítani, bemutatva az intő jeleket, hogy mikor NE vegyünk ki egy kiadó lakást itt, Írországban!

Forrás: Google Maps

Az írek szeretnek amerikai módra lakóparkokban élni, ez a legjellemzőbb. Van benne ráció, nyugodt, csendes helyen pihened ki magad és középen van egy szép nagy füves park rész a gyerekeknek visongani, minden ablakból szemmel lehet tartani őket. Közel a főút, de ahhoz elég távol, hogy a zaj elüljön. Szinte senkinek nincs garázsa, mert két-három kocsibeállónyi hely ki van alakítva minden ház előtt, szemben a park szélén meg plusz egy-kettő (/ház) az esetleges látogatók számára fenntartva.

Szerző: KuKori  2010.01.14. 21:38 10 komment

Címkék: lakás írország fűtés egyebek

Sokan felteszik a kérdést és joggal. Ugyanis az időjárás általában pocsék (mint ma is), így azért nem lehet rajongani. A horizontális eső (szó szerint!) látványa sok embert elbizonytalanít, hogy jó helyre érkezett-e :) Van előnye is viszont az örök tavasznak, soha nem megy 25 fok fölé és mínusz 5 fok alá a hőmérséklet és mindig zöldell a táj, ha mástól nem is, hát a moháktól és a fűtől. A hó, mint jelenség, a csoda kategóriájába tartozik, tegnap esett 2-3 centi és csapatostól előkerültek a kölykök, megsorozva minden mozgó tárgyat, élőlényt hógolyókkal :) Van egy mondás errefelé, ami így szól:

"Ha nem tetszik az ír időjárás, várj tíz percet."

Ezt pedig tessék szó szerint értelmezni! Létezik napsütés, minden állítás ellenére és kellemesen forró, addig a pár percig, óráig, amíg élvezheted - az eső előtt, ami képes a tiszta, felhőmentes égboltból is lezúdulni, bármilyen előjel nélkül :D Nem tudom, ki hogy van vele, de én egész életem alatt nem láttam annyi szivárványt, mint itt két hónap alatt, sőt, dupla szivárványt egyáltalán nem volt szerencsém ezelőtt élőben megcsodálni! Különleges látvány, már csak ezért is megéri ellátogatni a vidéki Írországba.

 

 

Ebből -számomra tökéletesen nyilvánvalóan- következik a pub kultúra roppant fejlett és népszerű mivolta. Jól esik munka után beülni egy kellemes korcsmába, elbeszélgetni egy vadidegennel egy jó helyi whisky, vagy sör mellett.

Szerző: KuKori  2010.01.12. 10:23 10 komment

Szeretettel üdvözlök mindenkit a frissen indult Írországról blogon. Jómagam lennék az egyetlen szerkesztő (egyelőre), így a dublini események sodrásából rövid időre kimaradunk, Kedves Olvasónk, de remélhetőleg nem végleg! Végülis itt is csak ugyanaz a helyzet, mint otthon: az ország lakosságának a három negyede mégiscsak vidéken él :)

 

Itt szeretném magamhoz ragadni az alkalmat, hogy meginvitáljak társ szerkesztőket Írország további részeiről. Örömmel venném ha valaki Galway, Drogheda és Dublin, valamint Észak-Írország környékéről csatlakozna, hogy együtt, egy színesebb és részletesebb, egyben átfogóbb képet tudjunk bemutatni válaszott lakhelyünkről. Téve mindezt a saját magunk tudásának, illetve otthon élő honfitársaink ismeretanyagának bővítése céljából és persze nem utolsó sorban saját szórakoztatásunkra is! Egy jó közösség a legjobb helyen :)

 

Üdvözlettel:

kukori

Midleton, Co. Cork

(The home of Jameson)

Szerző: KuKori  2010.01.10. 01:17 1 komment · 1 trackback

Címkék: intro bemutatkozás start

süti beállítások módosítása