Ma a lakhatásra szeretnék rávilágítani, bemutatva az intő jeleket, hogy mikor NE vegyünk ki egy kiadó lakást itt, Írországban!

Forrás: Google Maps

Az írek szeretnek amerikai módra lakóparkokban élni, ez a legjellemzőbb. Van benne ráció, nyugodt, csendes helyen pihened ki magad és középen van egy szép nagy füves park rész a gyerekeknek visongani, minden ablakból szemmel lehet tartani őket. Közel a főút, de ahhoz elég távol, hogy a zaj elüljön. Szinte senkinek nincs garázsa, mert két-három kocsibeállónyi hely ki van alakítva minden ház előtt, szemben a park szélén meg plusz egy-kettő (/ház) az esetleges látogatók számára fenntartva. Egy-egy ilyen lakóövezet több kisebb lakóparkból, vagy inkább körből áll, melyekhez egy közös bejárat tartozik a főút felől és saját nevük is van. A képeken Midleton városon belül a "Castleredmond" nevű lakóövezet látható.

A madártávlati kép a földről nézve. Ilyen helyen élni ideális.

A gazdasági robbanásuk után gombamód épültek ezek az övezetek, a minőség azonban... Hát fogalmazzunk diszkréten úgy, hogy hagy kívánnivalót maga után. Ha nem ír, akkor lengyel kivitelezésben készült, sok precizitást ne várjunk tőlük. De még mindig ezek a legjobbak! Na tehát: elterjedt egy gyors építési mód, ami úgy néz ki, mint nálunk a panelházak, csak ezek 1-2 szintesek. Szépen a kaviccsal bevolt lapokat némi alapon felállítják élére, összeakasztják és kész is (persze van vágott tégla dekorral is). Belül kap gipszkarton falakat és burkolatokat, a legolcsóbb fehér egyenajtókat, kívül felcsavarozzák a tűzfalra a csatorna (!) csöveit, oszt' kulcsrakész is. Szerintük.

 

A fent említett szennyvíz csatorna megoldás

Az igazság azonban az, hogy a vasbeton lap a téglához képest szerény hőtartó képességgel bír és ezen a belül feltett gipszkarton se sokat lendít, hiába van köztük levegő, aminek valamelyest tartania kéne a meleget. Hát nem tartja, vagy csak alig. A kitérő magyarázat erre így hangzik: sosincsenek mínuszok (ezért merik a szennyvízcsatornát kívül rögzíteni), se nagyon nagy hőségek, minek vacakoljunk a lassú téglás megoldással? Hát ez most, így a válság táján és erős mínuszokban bukta.

Nálunk, otthon a blokktégla cserépszerű anyaga és belső, sok csatornás kialakítása mind arra szolgál, hogy az egyszer felvett hőmérsékletet megpróbálja tartani, így amikor fűtünk, először a falakat melegítjük fel, majd később már csak rá kell kicsit temperálni, így gazdaságos. Nem hideg lakásba érkezünk akkor sem, ha nem ment a fűtés, amíg mi dolgoztunk. Egy, a szokásos napi 5-10 perces egészségügyi szellőztetés után is néhány perccel visszatér a körülbelüli volt hőmérséklet.

Apropó, szellőztetés! Senki ne számítson európai típusú ablakokra, mert a "jó" angol és amerikai szabványú, mindenféle idióta módon igen, csak rendesen nem nyitható ablakokat építik be. Vegyesen, natürlich.

-vagy kifelé nyílik, de párkány nincs kinn (pont, ahol állandóan esik és fúj, logikus...)

-vagy fel-le húzogatós

-vagy részben billenő, de valami elmagyarázhatatlan ostoba módon, ráadásul csak résnyire!

Itt viszont az a helyzet, hogy magát a szobában lévő levegőt fűtjük és ha kinyitod az ablakot 5 percre szellőztetni, vagy kétszer az ajtót, huss, elillan az egész addigi meleg. Nem nevezném gazdaságosnak, válság idején meg pláne nem. Annyi van a mérleg másik serpenyőjében, hogy a kazánok kompakt méretűek (beépítve a konyhabútor legszélső szekrénykéjébe), három fűtőkörösek (alsó szint, háló szint, bojler) és mindenhol vékony rézcsöveken (=kicsi hőveszteség) áramlik a víz a korszerű és vékony radiátorokba.

 A beépített gázkazán

Ráadásul a legtöbb modern házban ez digitálisan programozható, egész hétre, fűtőkörönként. "Legrosszabb" esetben kapcsoló órás megoldással, persze külön-külön.

 A digitális vezérlőegység

Ha ezt kombinálnánk a magyar téglás építkezéssel, szuperskót módon tudnánk a költségeket lefaragni! Addig pedig marad a fázás és a pazarlás. Elvégre a gáz ára megint lemegy 8 százalékkal jövő hónaptól, hát mulassunk, belefér...

Mondtam már, hogy a lakossági víz ingyen (!!!) van? :)

Vannak azonban másféle házak is, ezeket kerülni kell. Ahol szürke, cserépszerű bevonat van a házfalon, az régen rossz. Ezek vékony, vágott kőlapok (vagy valamiféle préselt  kőpor, némi dekor felülettel), felszögelve a favázra, jellemzően emeleti (=hálószobák szintje) struktúrával. Ahogyan az íreket és a sürgetett lengyeleket pedig kivitelezésből ismerjük, hát akad még mit elsajátítani. Egy 50 km/h-ás szélnél minden egyes 10*10-es lap (ami valójában 50*10, mert akkora ráfedéssel kell dolgozni, lévén hiányzik a nút, ami a rendes cserépen van) mozog 1-2 milimétert, iszonyat zajt csapva, ami a belső gipszkarton fal semennyire nem tompít. Mellesleg a huzat a fejünkön át távozik a szobából, így ezeket összeadva a rossz alvás (ha sikerül egyáltalán) garantált. Felejtős!

 

Ezt ha meglátod, menekülj!

Vannak a vidéki kőházak, ezeket kifűteni egy rémálom, ellenben a magas páratartalom-thermoplan üveg kombinációja miatt penészednek, mint a franc. Belvárosi, vakolt, de hasonló szemétből felépített régebbi házak dettó... Nem egészséges, gyorsan felejtsük el!

A fűtésről még pár szót:

Ha elektromos fűtés van (értsd: egy-egy villanyradiátor minden hálóban, esetleg villanyos  padlófűtés, vagy a kettő kombója), azt a házat sem szabad kivenni. Nem is csak az áram magasabb fajlagos (tehát egy légköbméter felfűtéséhez elhasznált energia) díja miatt, mert az olcsóbb, mint otthon, meg most novembertől lejjebb is vitték, hanem amiatt, hogy rohadt lassan és gazdaságtalanul fűti fel az adott helységet! Ami ugye a vacak hőszigetelés (hiánya) miatt eleve piszkosul hideg. Ráadásul a padlófűtést hajlamosak éjszakai áramra kötni, éjjel viszont minek a dög meleg (ha egyáltalán ér valamit)?! Mellőzzük.

 

Összegezzük, hol és milyen házat érdemes bérelni:

-lakóparkban legyen

-a lehető legújabb építésűben (ne több 5-6 évesnél)

-ne a legszélsőt (többet kell fűteni a szabadon maradt szélfogó fal miatt)

-gázfűtéses legyen

-ne kőlap borítással (képet lásd feljebb)

-a házi víztároló bojler mellett ne legyen hálószoba (hangos, mikor utántölt)

 Vidéki viszonylatban egy ilyen komplett (ésszerű méretű) ház bérlése 600-900 euró közt mozog, ezek általában két dupla hálót és egy (vagy két) szimplát, egy nagy nappalit kandallóval, amerikai stílusú konyhát/étkezőt, egy kisebb mosókonyhát, valamint két WC-t, két (kisebb) fürdőszobát tartalmaznak. Elöl kis füves, virágos rész és a parkolók, hátul egy kellemesen karbantartható, rendezett kerttel. Grillparty rendezésére éppen tökéletes! Érdemes legalább párban kivenni, így fejenként 400-550 euróból rezsivel együtt kényelmesen lakunk, jó környéken. Ez az itteni 1400 euró körüli minimálbérből is simán megoldható. Ha két pár költözik be, vagy esetleg magányos társ akad az egyágyas szobára, értelemszerűen a költségek egyre lejjebb csúsznak. Egy szimpla szobát általában 200-300 euró/hó áron tudunk szerezni.

 

Folyt köv.

 

Szerző: KuKori  2010.01.14. 21:38 10 komment

Címkék: lakás írország fűtés egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://ireland.blog.hu/api/trackback/id/tr101673206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak john 2010.01.15. 14:58:31

A hőszigetelés hiánya érdekes. Én meg nem szeretek fázni. Az épületek belmagassága arrafelé is alacsonyabb mint itthon?

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.01.15. 19:23:09

@csak john: Igen, alacsonyabb, de ez az építés idején is múlik. A régi -főleg városi- házak röhejes, néha nem egész két méteres belmagasságúak. Majd fényképezek olyat is, egy meseházikóra emlékeztetnek :D Az újabb építésűek 2.20 - 2.50 méter belmagasságúak, legalábbis eddigi tapasztalatom szerint.

csak john 2010.01.16. 17:01:22

@KuKori: Köszönöm a választ, várom a fényképeket! Esetleg a környékbeli látnivalókkal, érdekességekkel egy posztban?

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.01.16. 23:01:58

@csak john: Meglesz :) Hétfőn kicsit körüljárok a Canon-nal :)

UltimateUbul 2010.01.19. 10:43:17

azért ezek még mindig buggyant, világ szélére vágott népség. Az ilyen fajta folyton nyirkos, soha felmelegedő időjárást végképp utálom. Tél nem kell, de nyáron legyen már 30 fok, basszus! Megmaradok a folyami hajózás mellett, 1500-ért tökéletes az is, lakhatási probléma nélkül.

UnvincibleUbul!:[I] 2010.01.19. 10:58:11

Dobtam 1 üzenetet, majd csipázz rá.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.01.21. 14:40:35

@UnvincibleUbul!:[I]: Bitedánkeee (Csoki bácsi, Üvegtigris), megtekintettem :)

UnvincibleUbul!:[I] 2010.01.31. 21:58:43

@KuKori:
na és sikerült már szót váltani a fazonnal?

misitcom 2010.02.09. 18:42:17

Ezek a lakóparki házak bérházak,vagy mind saját tulajdon és a ház tulajdonosa adj ki?
Ha ilyen mesésen szar a szigetelés biztosan ott is gondot okoz a túlzott energia felhasználás.Nekik nincs "panelprogram"?
Ha szar is az épület kivitelezése,de az a lap anyag milyen?Úgy értem,hogy a fotón nem valami gagyi kazán van.A gépészettel próbálják ellensúlyozni a szerkezeti hibákat,hiányosságokat?
Írtad,hogy elég lustálkodó népekkel vagy körülvéve.Akkor nem is jellemző vasárnaponként a sufnikból kiszűrődő flex koncert?
Mennyire jellemző az,hogy valaki a ház előtt bütyköli az autóját?

Egyenlőre ennyi.

romesz 2010.03.08. 02:24:14

Erdekes volt olvasni, kivancsi leszek, hogy tobb ev ott let utan mi lesz a velemenyed ezekrol a hazakrol.
süti beállítások módosítása