A Zinternet.

Magyarként állandóan azt kellett hallanom,hogy a fejlett Nyugat így, meg bezzeg ott úgy. Nos, Írország elég sokszor rácáfol erre a sztereotípiára, kezdjük is rögtön a net hozzáféréssel.

Az egy dolog, hogy "vidéken" élek, de csupán 10 kilométerre Írország második legnagyobb városától, mondhatjuk nyugodtan, hogy ez az egyik előváros. Jó magyarként hozzászoktam a gyors és olcsó nethez, amit két napon belül telepíteni is szoktak, ha nem valami alföldi tanyán élsz.

 Na, ezt itt szépen el kell felejteni. Vidéken az egyetlen szolgáltató az Eircom (mint nálunk mondjuk a T-online, akkora jelentőségű cég) és ennek a monopóliumnak nagyon is tudatában vannak. Javítanék is, lehet még a "Three" mobilnet szolgáltató és a Vodafone mobilnet szolgáltató közül választani, ők adnak egy USB-be nyomható kis vacakot és vagy van térerőd, vagy nincs. Elvileg maximum 3 Mbit-es sebességet tud(ná)nak, de nekünk még nem sikerült 1.5 Mbit fölé mennünk soha, ellenben magyar lapokat a jó kis régi betárcsázós, 56K-s időket megszégyenítő sebességgel tölti be, ha betölti egyáltalán! Ez volt az oka, hogy eddig képtelen voltam új bejegyzést produkálni. A letöltést, mint jelenséget szintén kiejhetjük a megoldható dolgok listájáról egyrészt a röhejes 10 Gb/hó limit miatt, másrészt ugye a fentebb vázolt sebességgel évtizedekbe telik még egy Youtube videó betöltése is. Mindezt arany árban és ha túlléped a keretet, valami brutális összegekért mérik az adatmennyiséget onnantól.

 Ezt megunva, kénytelenek voltunk beinvesztálni egy Eircom netre és itt jöttek a gondok, mégpedig imígyen:

-Neten kell megrendelni, ez oké. (telefonon is lehet mondjuk) Viszont csak és kizárólag telefonvonallal együtt hajlandóak szerződni. Ez 26 eurót jelent pluszban, ennyi a vonalbérlési díj. Ha köll telefon, ha nem, kapod és kész. Erre jön a net 30 eurós ára, ezért kapod az Eircom csúcssebességű 7 Mbit-es netjét. A 3 Mbit-es olcsóbb, de csak kb. 10 euróval.

-Elvileg 10 napon belül garantálják, hogy postán (!) elküldik a modemet. A postázási idő nincs ebben benne. Nos nálunk két hétbe telt, mire kijött és kétszer kellett felhívni az Eircom-ot és elküldeni őket a bús picsába, tekintve, hogy elsőre simán elfelejtették, hogy netet akarunk, nem csak madzagos telefont, aztán meg azért, hogy mégis hol van már a modem?! A "This is the fucking slowest service ever, You know that?" varázsmondatot beleböffentve az ügyfélszolgálattal történő -rögzített- beszélgetésbe rohamosan meggyorsultak az események. Utóbbi pedig azért kifejezetten dühítő, mivel minden nap látni legalább három Eircom-os mikrobuszt, ahogyan látványosan céltalanul csalinkáznak a környéken, innentől kezdve viszont nem értem, miért nem szállítják ki ők maguk?! Mert bele kell vonni a postát is, értem, nekem kartellgyanús a dolog.

-A Piratebay (és még jó pár oldal) pedig nemes egyszerűséggel tiltólistán van, mint ha Kínában lennénk. Cenzúra FTW?!

 

 

Le kell szögezni, hogy pl. Dublinban van lehetőséged rengeteg szolgáltató közül választani és akár 40 Mbit-es netet is kaphatsz a UPC leányvállalatától fél árban az Eircom netéhez viszonyítva. Itt is az a baj, mint Magyarországon, minden a főváros köré van csoportosítva, mintha a lakosság 3/4-e nem vidéken élne, csak a főváros lenne maga az ország. Vidéki nagyvárosokban ugyanezek a cégek jóval drágábban mérik a portékájukat, ha jelen vannak egyáltalán, ezzel számolnia kell annak, aki kiköltözik. Akadnak még kis, egyszemélyes vállalkozások, de ez településfüggő, meg sokan mikrót használnak, szóval a semminél (és az USB-s szaroknál) jobb, az eircom netnél rosszabb, árban pedig ügyesen be vannak lőve a kettő közé.

 Erre bátorkodtam azt mondani előző bejegyzésemben, hogy internetes középkorban élünk itt kinn, Írországban.

Íme alább egy lista a világ netszolgáltatásairól sebesség alapján rendszerezve (forrás: speedtest.net), ki lehet keresni Írországot és Magyarországot, ha összehasonlítani lenne kedvetek (meglepő, hogy Románia milyen előkelő helyen áll).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja, még egy apróság: a fasza új netünk össze-vissza szakadozik, teljesen véletlenszarű jelleggel... Ez jár havi 56 euróért...

 

 

Szerző: KuKori  2010.03.23. 14:26 9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ireland.blog.hu/api/trackback/id/tr211862445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak john 2010.03.23. 18:03:51

Ez nem poszt, hanem csak kifogás! :)
Bezzeg Csikósék Svédországban...

misitcom 2010.03.23. 22:00:53

Amit leírtál az állapotokról az teljesen fedi az itthoni állapotokat is.Az egy kicsit valóban durva,hogy 7megás net-ért 15e kell fizetni.Az én területemen is vannak olyan települések ahol max. 1-2megás netet tudunk adni,azt is csak korlátozott számban.

A szakadozás sok mindentől függhet.Ha zűrös az ügyfél (mint Te) akkor ráfogom ,hogy szar a gépe, először csináltassa meg,aztán reklamáljon.

Ha jó a gép és a modem lehet,hogy a házon belüli vezetékezéssel van probléma.pl.:Több készülék van a lakásban és nincs mind leszűrözve.Vagy a lakásriasztókat (ha van telefonos távriasztás)rendszeresen kiszokták felejteni.

A 7megás adsl-nél már nagyon számít a kábelhossza.A központ és a modem közötti távolság max. 6km lehet, ha rézkábeles összeköttetés van.(ez a táv lehet valamivel nagyobb ha jó minőségű és nagy érátmérőjű a kábel) Fénykábelnél nem számít.

misitcom 2010.03.23. 22:03:19

@KuKori: Különben meg a posztoló volt a hülye.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.03.23. 22:43:39

@misitcom: Hát én ehhez nem értek, csak azt az egyet tudom, hogy egy órája reménytelen volt kapcsolatot létesíteni. A gép jó, csak maga a net státuszjelzője hol villog, hol nem is ég, hol piros a modemen. Ezt tudom...

misitcom 2010.03.24. 07:54:58

Akkor egyértelmű.A modem és a központ között esik szét a kapcsolat.Valami vagy kiveri szinkronból,vagy a nagy távolság miatt annyira lecsökkent a margin érték,hogy ha működik is éppen határértéken.

Vagy a hálózatot kell végig vizsgáltatni hol van a hiba,vagy ha a távolság a gond akkor egy kisebb sebességre kell vissza vetetni.Ha úgy stabil akkor sajnos csak lassabb sebességre alkalmas a vonal,de akkor kérni kell a szerződés módosítását is.

misitcom 2010.03.24. 07:56:43

@KuKori: Ettől függetlenül nekem még mindig tetszik Írország.

misitcom 2010.03.24. 12:30:44

Mivel még mindig nem adtál új olvasni valót,a wikipédián okosítottam magamat Írből.Észre vetted,hogy egy szigeten vagy???

4400000 lakos?Pár hónap és mindenkit név szerint fogsz ismerni.

S.E.A.T. 2010.12.19. 00:10:11

Az O2 nem megy arra?
süti beállítások módosítása