A PPS Number.

Írországba érkezvén ez legyen a legfontosabb elintéznivaló, mert kijelenthetjük, hogy enélkül gyakorlatilag úgy kezelik az embert, mint ha meg sem érkezett volna, vagy csupán túrista lenne.

Ez elengedhetetlenül szükséges a munkavállaláshoz, bankszámla nyitásához, adózáshoz, az ír jogosítványhoz (ha kéne), alapvető szociális ellátásokhoz, meg még számtalan dologhoz, amiről talán nem is sejtjük előre. Beszerzése úgy történik, hogy fel kell keresni a helyileg illetékes Social Welfare Office-t és ott tépni egy sorszámot a megfelelő ablakhoz, azaz a PPS number (Personal Public Service Number) igénylés ügyintézőhöz.Feltéve, ha megvannak a szükséges feltételek! Lásd alább.

Mi kell az igényléshez?

-Útlevél

-Ír lakcímet igazoló irat (pl. lakás bérleti szerződés), iratok. Ha nem te bérled az egész lakást/házat, csak mondjuk szobát, vagy lakrészt, akkor a háziúr (landlord), vagy az ingatlanügynök(ség) állítja ki neked.

-A magyar társadalombiztosítási kártyád

-Legalább emlékezni a dátumra, mikor léptél be Írország területére (beszállókártya)

Ha ezek mind megvannak, akkor szépen ki kell várni a sort és az ügyintéző által adott űrlapot értelemszerűen kitölteni. Ha nem értesz valamit, kérdezz bátran, segíteni fognak benne. Valószínűleg kapni fogsz egy magyar nyelvű mellék-űrlapocskát is, ide természetesen magyarul kell beírni minden adatot (tehát a nevedet vezetéknév-keresztnév sorrendben). Ha kész van, akkor nincs más hátra, mint udvariasan elköszönni, majd várni pár napot amíg postán megérkezik az irat a megadott és így már duplán igazolt címre. Fontos dolog, hogy jól zárjuk is el ezt az A4-es lapot (mert az, nem valami kis modern kártya), tekintve, hogy soha nem kell magunkkal vinni fizikai valójában, elég ha megjegyezzük a kódot a lap közepéről.

További információk:

www.welfare.ie/EN/Pages/default.aspx

Az irodák ügyfélfogadási ideje és elérhetőségeik:

www.welfare.ie/EN/Topics/PPSN/Pages/ppsncontact.aspx

Ezek után célszerű rögtön bankszámlát is nyitni, mert nem divat a fizetést készpénzben adni. Bankja válogatja, mit kérnek hozzá, de a Bank of Ireland-nál elég az útlevél a személyazonosság igazolására és a PPS Number (borítékostól) a lakcím igazolására. Ott is egy űrlapot kell csak kitöltenünk és egy jelképes, 5-10 eurós összeg befizetésével aktiválni a frissen létrehozott számlánkat. Ez az egészet 10 perc alatt le lehet tudni. Más bankok (pl. az Ulster Bank) névre szóló közüzemi számlát és egyéb nevetséges biztosítékokat is kérhetnek. Ahhoz képest, hogy mi akarunk pénzt rájuk bízni, kicsit furcsa ez a túlbiztosítottság.

Minden előtt azonban be kell szerezni egy telefonszámot, szerencsére a mobil szolgáltatás igen fejlett, így ez nem okoz problémát. A készülékek kb. egy árban vannak az otthoniakkal, vagy olcsóbbak némileg. Lehet választani a Vodafone (mi ezt ajánljuk), a Meteor, a Three és az O2 szolgáltatók közül. Készülék és/vagy feltöltös kártya vásárlása esetén itt semmire nincs szükség, mint otthon, ahol a személyi mellé még a fejkörméretet is meg kell adni, valamint nyolc kezest és három tanút. Ráböksz, hogy mi kell, kifizeted és udvarias elköszönés után távozol és használod a telefont. Weben is megvásárolhatod álmaid készülékét és házhoz is szállítják díjmentesen 2 munkanapon belül (dél előtti rendeléseknél 1 munkanapon belül). Örö é bódottá!

Ha lemerült az egyenleged, rengeteg helyen és módon fel lehet tölteni: áruházakban (automatákból), benzinkutakon, állomásokon, újságosoknál és az interneten a szolgáltatód oldalán keresztül is.

A Vodafone-t azért választottam, mert a legtöbb magyar ismerősnek is ez van és ha egy hónapon belül minimum 20 eurót egyben feltöltesz rá, akkor ingyenes hálózaton belül a hanghívás és az sms is.* A percdíjak a következőképpen alakulnak az ír mobilról: 10 cent/perc bármelyik magyar vezetékes hálózatba, 25 cent/perc bármelyik magyar mobilra. Ezen felül az oldalra bejelentkezve havi 600 webtext (netről sms, a saját számodat írja ki a fogadónak) jár ingyen.

Ha megvan már PPS Number és bankszámla, valamint egy ír (mobil) telefonszám, akkor el is hárultak az akadályok egy sikeres munkaszerződés/keresés útjából. Great Success! :)

 

*Először regisztrálni kell magadat a telefonszámoddal a vodafone.ie oldalon és ki kell választani az "advantage plus" csomagot (kezdőlap -> my Vodafone -> price plans&extras -> change my plan), majd ezután feltölteni rá egyben a 20 (vagy többet) eurót, hogy aktiváld. Ezt rögtön az oldalon is megteheted, elég ha kéznél van egy bankkártyád (visa, visa electron, mastercard).

 

 

 

 

Szerző: KuKori  2010.03.25. 00:54 15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ireland.blog.hu/api/trackback/id/tr101866722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misitcom 2010.03.25. 21:15:11

Lehet,hogy csak az éles szememnek köszönhetem,hogy észre vettem,de ez már a harmadik poszt amihez nincs kép.

A PPS az olyan mint a mi személyi számunk?Csak ott nem meg bélyegeznek vele,hanem kérned kell,hogy megbélyegezzenek vele?

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.03.25. 21:32:24

@misitcom: Hát ezek tipikusan olyan posztok, amihez felesleges kép :) Fényképezzem le az A4-es lapot egy számmal a közepén? :D

A PPS No. valóban olyasmi és igen, ha nem kéred a billogot a farodra, nem lehet semmit elintézni :)

csak john 2010.03.26. 15:37:15

Jééé, poszt!
Ez tetszett. Határozottan hasznos.
A hazatelefonálás árai döbbenetesek.
Mibe kerül arrafelé az élet havonta?

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.03.26. 22:00:24

@misitcom: Egyébként az előző posztnál volt kép, nem is egy!

@csak john: Erre is kitérünk szépen lassan :)

misitcom 2010.03.27. 07:28:08

A csontvázas reklám és a táblázat nem ér!!!Lekellet volna fotóznod egy telefonosautót (azt írtad,hogy úgyis sokat láttál arra őgyelegni).

Sajnos Silent bulijáról én is lemaradtam,pedig csak ötven kilóméterre vagyok tőlük.

bulmers 2010.03.30. 22:33:32

Hello Kukori és mindenki! Én 4 éve élek Dublin belvárosában. Fontos még mielött elindulsz, és dohányos vagy, hogy hozz cigit. Egy doboz cigi 8,40 juró. A lakásbérléshez kérnek általában 1 havi kaukciót+az első havi díjat. Mindenhova jelentkezned kell melóra, és az első helyre ahova felvesznek, el kell menned dolgozni, hacsak nem akarsz éhenhalni, vagy el vagy látva bőven pénzzel. Dublinban számolhatsz 350-400 euróval/hó bérléssel (kaukcióval 7-800), és ehez hozzájön még a teljes konyha feltöltése (fűszerek, olaj, cukor stb.). Ha van hozzál egy kártyafüggetlen telefont is, a feltölős kártya 5 juró, amiből 5-öt le is beszélhetsz. Tudj angolul, mer ha nem tudsz, hülyének néznek. Legyél nyitott és talpraesett, mert nem kapsz segítséget (az írek segítőkészek). De még sorolhatnám...

Kukori vannak Szt. Patrikos képeim, jó kis blog lehetne belőle :)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.03.30. 22:54:43

@bulmers: Ezért vesszük lengyelektől a cigit olcsó pénzért :)

Berúgott írek? Mindig jöhetnek :)

malvinka 2010.03.31. 06:49:01

Mennyire örülök ennek a blognak :)) Két éve eltöltöttem nem egészen négy napot Dublinban, és komolyan majdnem sírtam, hogy el kell jönnöm. Végleg nem költöznék ki, de nagyon szeretnék visszamenni. Addig is mindent kitörő örömmel fogadok, ami Írországról szól, bármilyen formában. Köszönöm! :D

malvinka 2010.03.31. 06:52:21

Eltűnt a kommentem, aminek a lényege, hogy nagyon örülök ennek a blognak, mint mindennek ami Írországról szól... Két éve voltam Dublinban majdnem négy napot, fájdalmasan kevés volt :) Szeretnék még visszamenni, bár csak túristaként. Sok sikert a kinti élethez!

malvinka 2010.03.31. 06:56:23

Na most meg meglett :)

bulmers 2010.03.31. 21:04:27

@KuKori: tudom, meg Észak-Írországban olcsóbb a pia, amúgy cigit árulnak az írek is errefelé, nincs kedvük dolgozni :)

Garp 2010.04.29. 21:11:24

Hadd toldjam egy egy bit-el: a helyi "Matáv", azaz az EirCom nete max 7.2Mbit/sec. Így árulják csomagtól függően olyan €60/hóért. És igen, max. 7.2Mbit. Általában jó, ha a fele. Ráadásul a BSA-val leszerződtek, azoknál a usereknél, akiknél torrent forgalmat találnak egyszerűen lekapcsolják. Magyarán monitorozzák a felhasználókat. Big Brotha'.

csak john 2010.06.27. 00:17:29

Nyugodjék békében a blog! Jól indult, aztán egy kissé betegessé vált, majd egy hirtelen kivirágzás után jobblétre szenderült. R.I.P.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.10.06. 23:55:32

@Garp: Visszaköltöztem Midleton-ba, így most már nem kényszerülök a botrányos minőségű Eircom netet használni :) Van egy helyi kis szolgáltatónk, 4 Megás net (stabilan, folyamatosan), napi 4 giga korláttal 29.99-ért :)

@csak john: Lusta is voltam, meg személyes gondok is akadtak, de úgy tűnik minden megoldva.

Garp 2010.10.07. 10:22:51

@KuKori: fullaggymeg, en meg mindig O2-vel szivok. xD 2 helyen van terero a hazban :D
süti beállítások módosítása